Pytanie nadesłane do redakcji
Jak i gdzie leczyć brak powonienia i smaku po grypie. Nie palę.
Odpowiedziała
lek. med. Agata Szołdra-Seiler
specjalista otolaryngolog
Oddział Laryngologii
Szpital Wojewódzki w Koszalinie
Zmysł węchu i smaku są ze sobą ściśle powiązane. Pogorszenie węchu z reguły upośledza też doznania smakowe. Receptorem obwodowym węchu jest pole węchowe mieszczące się na stropie jam nosa, receptory smaku zaś, czyli kubki smakowe znajdziemy na brzegach, nasadzie i koniuszku języka oraz podniebieniu, nagłośni i wejściu do krtani. Bodźce smakowe mają zasadnicze znaczenie w czynności gruczołów trawiennych i wydzielaniu soku żołądkowego. Rozróżniamy 4 podstawowe rodzaje smaku: słony, słodki, gorzki i kwaśny. Dzięki włóknom czuciowym odczuwamy też dotyk, ból, temperaturę, wykrywamy ciała obce w pokarmach, czyli zmysł smaku ma także znaczenie obronne. Podobnie jest z węchem, który wespół ze smakiem i wzrokiem ostrzega nas przed substancjami potencjalnie niebezpiecznymi (toksyczne gazy, zepsute pożywienie itp.), informuje o niedostatkach higieny osobistej. Jest też źródłem przyjemnych doznań związanych ze spożywaniem pokarmów, stymuluje także wydzielanie enzymów trawiennych. Stąd zaburzenia węchu i smaku wpływają istotnie na jakość życia.
W dużym uproszczeniu wyodrębniono 3 największe grupy chorób mogące skutkować zaburzeniami węchu:
- ostre infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych
- przewlekłe choroby jam nosa i zatok przynosowych
- urazy głowy
Zaburzenia smaku mogą się pojawić:
- w czasie gorączki, przy blokadzie nosa, suchości błon śluzowych górnych dróg oddechowych
- w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej i języka
- po operacjach z zakresu chirurgii szczękowo-twarzowej (resekcje języka, podniebienia)
- po całkowitym usunięcie krtani
- po przecięciu struny bębenkowej w czasie operacji środkowych uszu
- w przebiegu chorób ogólnoustrojowych, metabolicznych (cukrzyca, niewydolność nerek, choroby wątroby itp.)
- w awitaminozach A, B C
- zaburzeniach gospodarki pierwiastków śladowych: cynku i miedzi
- polekowo i z jeszcze wielu innych powodów.
W chorobach wirusowych, najczęściej po przebytej infekcji grypowej pacjenci zgłaszają upośledzenie węchu (hiposmia), jego brak (anosmia) lub rzadko kakosmię, czyli uczucie nieprzyjemnego zapachu. W czasie infekcji wirusowej może dojść do toksycznego uszkodzenia nabłonka węchowego i/lub nitek węchowych, czyli uszkodzenia receptora i/lub nerwu węchowego, co może skutkować trwałym ubytkiem węchu. Częściej jednak obrzęk błony śluzowej jam nosa i obecna wydzielina uniemożliwiają dotarcie drobinom zapachowym do pola węchowego. Również z obrzękiem, czy wręcz blokadą nosa wiąże się czasowe pogorszenie odczuć smakowych. Po poprawie stanu błony śluzowej jam nosa, w tych przypadkach, poprawia się także smak.
Leczenie zaburzeń węchu i smaku jest ściśle związane z przyczyną ich powstania.
Terapia w przypadku zaburzeń węchu i smaku po infekcji grypowej polega na krótkim kursie steroidoterapii doustnej, leczenie można kontynuować glikokortykosteroidem donosowym. Zaleca się również stosowanie zespołu witamin z grupy B. Wskazana jest również dieta z ograniczeniem substancji drażniących (pikantne przyprawy, alkohol) oraz pielęgnacja błony śluzowej nosa polegająca na właściwym nawilżeniu otoczenia i płukaniu jam nosa fizjologicznym roztworem NaCl. Leczenie powyższe może być zlecone po dokładnym zebraniu wywiadu i ocenie laryngologicznej.
Piśmiennictwo:
Iwankiewicz S.: Otolaryngologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1991: 182-183, 219-220.Krzeski A., Straburzyński M.: Diagnostyka zaburzeń węchu.[W:] Krzeski A. (red.): Diagnostyka rynologiczna. Medycyna Praktyczna, Kraków 2009: 53-58.