Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Szkodliwość dużych dawek witaminy C

Pytanie nadesłane do redakcji

Nurtuje mnie pytanie o szkodliwość wysokich dawek naturalnej witaminy C (powyżej zalecanych 1000 mg/dzień), pochodzącej np. z nasion kiełkującej gryki, pomarańczy czerwonej, róży. Czy takie dawki również powodują odkładanie się szczawianów w nerkach i zaburzenia w przewodzie pokarmowym? A może nawet zwiększają stres oksydacyjny (podobno doniósł o tym Nature i New Scientist, ale nie wiem, czy chodziło o witaminy syntetyczne, czy naturalne). Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź - nie chodzi o czystą ciekawość, ale o rzetelną informację dla osób, które przyjmują ogromne ilości tej witaminy przy pierwszych objawach przeziębienia i później.
Z wyrazami szacunku,
Elżbieta

Odpowiedział

dr n. med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Toksykologia naturalnej witaminy C nie różni się od syntetycznej. Współczesna technologia pozwala na wytwarzanie witaminy C (to jest dość prosty związek chemiczny: kwas L-askorbinowy, pochodna glukozy) niemożliwej do odróżnienia od naturalnej, szczególnie, że wykorzystuje się biotechnologię (proces polega na katalitycznym przekształceniu glukozy w sorbitol, następnie bakterie przekształcają ten związek w sorbozę, która jest substratem do dalszych przemian).

Sugeruje się, że nadmierna podaż witaminy C powoduje zwiększenie wydalania szczawianów i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Duże dawki mogą powodować biegunkę. Za bezpieczne uznano dawki dobowe nieprzekraczające 1000 mg dziennie, przy czym najmniejsza dawka, przy której obserwowano działania niepożądane (LOEL) wyniosła 3000 mg dziennie.

Podsumowując, w pierwszych dniach przeziębienia może Pani bezpiecznie przyjmować do 1-3 g witaminy C. Nie ma znaczenia czy będzie to witamina C naturalna czy syntetyczna, bo niczym się nie różną poza pochodzeniem.

Piśmiennictwo:

ACS Publications: Synthesis of L-Ascorbic Acid
Auer B.L., Auer D., Rodgers, A.L.: The effect of ascorbic acid ingestion on the biochemical and physiochemical risk factors associated with calcium oxalate kidney stone formation. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. 1998; 36: 143-148.
Expert Group on Vitamins and Minerals. Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals
Levine M., Rumsey S., Daruwala R., Park J.B. Wang Y.; Criteria and recommendations for vitamin C intake. Journal of the American Medical Association. 1999; 281: 1415-1423.
Mai J., Sorensen P.S., Hansen J.C.: High dose antioxidant supplementation to MS patients. Effects on glutathione peroxidase, clinical safety, and absorption of selenium. Biological Trace Element Research. 1990; 24: 109-117.
Toxnet: L-Ascorbic Acid
Urivetsky M., Kessaris D., Smith, A.D.: Ascorbic acid overdosing: a risk for calcium oxalate nephrolithiasis. Journal of Urology. 1992; 147, 1215-1218.
Wandzilak T.R., D’Andre S.D., Davis P.A., Williams H.E.: Effect of high dose vitamin C on urinary oxalate levels. Journal of Urology. 1994; 151: 834-837.

Data utworzenia: 11.03.2014
Szkodliwość dużych dawek witaminy COceń:
(3.00/5 z 2 ocen)

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Lekarze odpowiadają na pytania